Az alpintechnika védelmi rendszere

Az alpintechnika igen nagy felkészültséget és tapasztalatot igényel, hiszen az ipari alpinista rögzíti magát úgy, hogy a rendszer tartja a saját testsúlyát és közben két kézzel el tudja végezni a munkát a magasban, nehezen megközelíthető helyeken.

Az alpintechnika során számos dologra kell odafigyelnie a szakembernek. A munkahelyzet pozicionálás alappillére a jó technikának, a pozicionáló segítségével és tehermentesítéssel tud helyzetet változtatni az ipari alpinista. Lapos, illetve ferde tetőn való munkavégzésnél a biztosító kötél csak akkor lép működésbe, ha zuhanás következik be és csak ilyenkor kerül terhelés alá a lánc. A biztos védelem érdekében fontos, hogy a kikötési pontok jó helyen legyenek. A szabad esésteret is biztosítani kell, hogy az esésnél ne ütközzön semmibe a szakember.

Az alpintechnika során önmagunk és társunk biztosításával előzhetjük meg a baleseteket. A társbiztosítás során megkülönböztetünk elől-hátul mászó biztosítást. Az előlmászó zuhanásakor rántásszerű erőhatás következik be, a hátulmászó zuhanásakor pedig statikus terhelés lép érvénybe.

Az önbiztosítás során beszélhetünk dinamikus terhelésről, amikor a szakember energiaelnyelővel dolgozik. Statikus terhelésnél pedig előre rögzített kötél mentén közlekedik és azonnal blokkol a védelmi kötélrendszer az esésnél.

Szolgáltatásainkkal kapcsolatos kérdéseivel bátran vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal!